Taidetrager 1 op

20.-22.04.2018

Taiteesta hyvinvointia ja jaksamista!

Tästä kurssista saat iloa ja hyötyä vaikka olisit kuvataiteen vasta-alkaja, harrastaja tai ammattilainen. Stressiä laukaisevan ja rentoutta lisäävän taidetragerin avulla on mahdollista löytää itsestä uusia voimavaroja. Esimerkiksi opettajille kurssi voi tarjota uusia työvälineitä tämän päivän haasteisiin.

Taidetrager-menetelmän avulla saat kehosi ja mielesi rentoutuneeseen tilaan, jolloin voit kokea jokapäiväistä iloa luovuudesta kaikilla elämän osa-alueilla. Kurssilta saat työvälineitä sekä kehon että mielen solmujen ja kipukohtien ymmärtämiseen, tiedostamattoman kuuntelemiseen ja vaikuttaa sitä kautta myös arkiseen jaksamiseen.

Taiteellisen työskentelyn välineinä käytämme monipuolisesti eri tekniikoita, kuten piirtämistä, maalaamista ja muotoilua.

Trager-menetelmä koostuu hauskasta ja oivaltavasta liikunnasta ja pehmeällä ja tietoisella kosketuksella tehtävistä hoitoliikkeistä. Molemmat syventävät tietoisuutta ja läsnäoloa omassa kehossa ja vievät meidät kohti syvän rauhan tilaa. Nämä lievittävät kehon kipuja, jännityksiä ja jäykkyyksiä ja parhaimmillaan auttavat vapautumaan niistä täysin. Kun kehomielessä tuntuu hyvältä, myös taiteen luominen tuntuu kevyemmältä, helpommalta ja vapaammalta. Miten antaisit luovuuden pulputa ja minkälaista taidetta haluaisit tällä tavoin luoda?

Trager-liikunta sopii mainiosti kaikenikäisille ja -kuntoisille jokapäiväiseksi liikunta- ja itsehoitomuodoksi. Sopii erinomaisesti myös taiteilijoille ylläpitämään oman kehomielen hyvinvointia ja tukemaan luovuutta. Tämän ihmisen kehoa ja mieltä pehmeästi ja arvostavasti lähestyvän, keveyttä ja rentoutta tuovan menetelmän on kehittänyt amerikkalainen lääkäri Milton Trager.

Taidetrageria on käytetty ansiokkaasti Päivölän kuvataidelinjan kahdessa isossa taiteesta hyvinvointia projektissa: Piirrä minut - näe minut (Satu Kiuru esitteli projektin Wienin Logoterapia-kongressissa ja teokset olivat esillä Myllysaaren museossa, Valkeakoskella) ja Sata vuotta elämää ja kuvaa - projektissa, jonka tulokset olivat esillä Visavuoren museossa Sääksmäellä. Projekti oli osa Suomi 100-vuotta juhlavuoden hankkeita ja sai Hämeen Maakuntarahaston stipendin.


Kouluttajat
Sirpa Jauhiainen, trager-ohjaaja. Sirpa on tuonut Tragerin Suomeen ja hänellä on 19 vuoden kokemus Tragerista ja sen kouluttamisesta.

Satu Kiuru, taideosion kouluttaja. Satu on 20 vuotta kuvataiteilijana työskennellyt taiteen maisteri ja tohtorikokelas, joka tekee parhaillaan väitöstutkimusta kehollisuuden merkityksestä kuvataiteellisessa prosessissa.

Piela Auvinen, kuvataideosion kouluttaja. Piela on kuvataiteilija, keraamikko ja kulttuurialan opettaja, jolla keskeistä työskentelyssään kokeilu, materiaalin tutkimus, tekniikan hallinta ja usein myös leikkimielisyys.

 

Hinta
Kurssin hinta on 250 €, sis. majoituksen 2hh ja kurssipäivien ateriat (aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen). Kurssille otetaan maksimissaan 15 osallistujaa.


Aikataulu
Perjantai

14-15  Huoneiden vastaanotto ja iltapäiväkahvia/teetä tarjolla Päivölän ruokalassa
15.00  Kurssin aloitus Päivölän kuvataideluokassa: Satu Kiuru: Miten kehollisen toiminnan avulla voidaan vapauttaa luovia voimavaroja ja vähentää hermoston stressitilaa.
16.00  Kehollisuuden ja piirtämisen yhdistämistä pienillä harjoituksilla
17.00  Päivällinen (mistä voi tehdä mukaansa iltapalaksi juustosämpylän halutessaan)
18.00  Sirpa Jauhiainen: Miten vapauttaa kehollisia jumiutumia liikunnan avulla. Ohjattua Trager liikuntaa
19.30  Ohjattu iltarentoutus

Lauantai

8-9  Aamiainen
9.15  Ohjattu aamun virkistäytymisliikunta ulkona kuvataidetilan edessä (sään salliessa) Miten muovata itsestään paras oma itsensä.
10.00 Piela Auvinen: Savi ottaa vastaan liikkeen. Työskentelyä muovaillen ja veistäen savesta
11.30 Lounas
12.00 Työskentely jatkuu saven ja liikkeen parissa
14.15 Iltapäiväkahvi/tee
15.00 Saven ja liikkeen liitto
17.00 Päivällinen, josta voi tehdä iltapalaa mukaansa näin halutessaan
17.30 Saven kanssa työskentelyä voi jatkaa itsenäisesti (Sauna ja uima-allas kutsuvat)

Sunnuntai

8-9 Aamiainen
9.15 Ohjattu aamun virkistäytymisliikunta ulkona kuvataidetilan edessä (sään salliessa) Miten muovata itsestään paras oma itsensä.
10.00 Ihmisen mittasuhteet: Tarkastelemme ensin koko kehon mittasuhteita. Haptinen piirros kasvoista, josta siirrymme tutkimaan omien käsien ja jalkojen muotoa liikkuen, tunnustellen ja piirtäen havainnosta.
11.30 Lounas
12.00 Työskentely jatkuu piirtäen
14.15 Iltapäiväkahvi/tee, kussi päättyy

 

Lisätiedot
satu.kiuru@aalto.fi, puh. 040 589 2627
tai Päivölän opisto, toimisto@paivola.fi, puh. 03 233 2200

 

Ilmoittautuminen on päättynyt