Päivölän kuvataidelinja 2015, NÄKYMÄ 2015 UTOPIA 

 

Päivölän kuvataidelinja 2014

Päivölän kuvataidelinjan ensimmäinen vuosikurssi hyvin perinteisellä tavalla, eli piirtämällä ja tutkimalla mittasuhteita. Aukusti Veuron kipsiveistokset toimivat mallina lyijykynä- ja hiilipiirroksissa, joissa tarkasteltiin ihmisen mittasuhteiden lisäksi valoa ja varjoa.  

 

piirustusluokka
Aukusti Veuron salissa ensimm?isi? hiilipiirroksia piirt?m?ss? Elina V?nttinen, Puntti, Marja-Leena Koivisto, Mira Salonen, Milla Vainio ja Maisa Tenhunen. Telineiden takana Linn Byrkjeland.
hiilipiirros
Elävänmallin piirustuksessa mallina tässä kuvassa Kenneth Costa Ricasta.

 

Kipsiveistoksista siirryimme elävänmallin piirtämiseen ja maalaamiseen, jolloin mallina työskentelivät naapurin Jaana Karin lisäksi Costa Ricalaiset Teresita ja Kenneth.

Vierailimme Sara Hildenin taidemuseossa katsomassa Ellen Gallagherin näyttelyä.

Helmikuussa aloimme suunnitella Näkymä –ympäristötaidetapahtumaan liittyvää teostamme ja tutustuimme Toijalan rautatieaseman vieressä sijaitsevaan Ratamestarin talon alueeseen. Olimme paikalla myös Näkymä –ympäristötaidetapahtuman tiedotustilaisuudessa Kulttuuritalo Laaksolassa, missä lehdistölle julkistettiin Kuvataidelinjan ja Näkymän tuleva yhteistyökuvio.

 

ratamhus
Ratamestari Raiskion talo kuvattuna radan puolelta, kuvaajana Mira Salonen

 

Jatkoimme Ratamestarin alueen tutkimista taidegrafiikan keinoin. Akaan Osuuspankki halusi ostaa opiskelijoiden taidegrafiikan sarjoja ja tällä tavalla tukea ympäristötaideteoksen materiaalihankintoja.

Helmikuussa vierailimme Rapolan kuvanveistäjien tiloissa Valkeakosken vesitornissa.

Kuvataidelinjan kuusi opiskelijaa tarjosivat uusia teoksiaan Valkeakosken kuvataiteilijoiden vuosinäyttelyyn jurytettäväksi. Kaikki kuusi saivat ansiokkaasti teoksiaan  Myllysaaren museossa olleeseen 4.2. - 2.3. vuosinäyttelyyn.

4.3. muistolaatan paljastustilaisuuden yhteydessä Päivölän maanpuolustuksen perinnehuoneessa julkistettiin myös Kuvataidelinjalaisten tekemä seinämaalaus.

7. - 9.3. Päivölän kuvataidelinja järjesti muinais- ja ympäristötaiteen työpajan ja seminaarin. Työpaja pidettiin Voipaalan taidekeskuksessa, Rapolan harjulla ja Päivölän keskiaikaisen kartanon alueella. Opettajina työpajassa toimivat muinaistaideseuran Riitta Virtanen ja kuvataiteilija Satu Kiuru.

Lauantaina 8.3. pidettyyn seminaariin puhujina toimivat: ympäristötaiteen professori emeritus Markku Hakuri, Näkymä-ympäristötaidetapahtuman z organisoija Teijo Kokko, yhteisötaiteilija Päivi Raivio, sosiologi ja taiteen tohtori Mia Muurimäki, rakennusrestauroija Ritva Ruponen ja muinaistaiteen asiantuntija Erkki Siljander. Kuuntelijoita huipputasoiseen seminaariin osallistui yli neljäkymmentä.

 

professori
Ympäristötaiteen professori emeritus Markku Hakuri pitämässä ympäristötaideesitelmää Päivölän auditoriossa.

 

Maaliskuussa sää suosi ulkoilmamaalareita. Lähtökohtana maisema –maalauskurssin vetäjänä toimi taidemaalari Salla Laurinolli. Tutustuimme Sallan teoksiin hänen opastuksellan Voipaalan taidekeskuksessa ja maalasimme sekä Päivölän että Voipaalan taidekeskuksen maisemissa.

 

kehys
Kuvataidelinja opiskelemassa kehystystä Raamareiden kehystysliikkeessä.
HML
Kuvataidelinja Hämeenlinnan taidemuseossa tutustumassa Viggo Wallensköldin näyttelyyn
kesäkeittiö
Näkymä 2014 ympäristötaidetapahtumassa ollut göteborgilaisen kuvanveistäjä Marjut Börjessonin teos "Kesäkeittiö".

 

Maaliskuussa saimme myös uudistusta kameravalikoimaamme ja kaksi machintos konetta editointi ja kuvankäsittelyohjelmineen.

Vesa Antikainen opasti oppilaita omien www-sivujen kehittämiseen ja uusien sivujen luomiseen.

Huhtikuussa suositulla Serigrafian intensiivikurssilla vieraili opettajana ajankohtainen nykytaiteen ja taidegrafiikan tekijä Tellervo Viitaniemi. 

 

 

Koko opintojen ajan rinnalla kulkenut Näkymä-ympäristötaidetapahtuman suunnittelu ja organisointi vaati kaikkien kuvataidelinjalaisten ahkeruutta ja osaamista. Mahtavan voimanponnistuksen tuloksena Ratamestarin alueen autiotalosta ja rakennuksista sukeutui taidekahvila ja ympäristötaideteoskokonaisuus. Pelkästään Ratamestarin talon alueella kävi arviolta noin 500 kävijää - jotkut useampaan kertaan. Alueen historia houkutteli paikalle taideyleisön lisäksi myös entisiä asukkaita ja perinnerakentamisesta ja rakennussuojelusta kiinnostuneita ihmisiä.

 

italialaiset
Italialaisista arkkitehdeistä ja kuvataiteilijoista koostuva Ristrart-ryhmä oli Päivölän vieraana ja Näkymä 2015 ympäristötaidenäyttelyssä kutsuttuna. Kuvataidelinjan opiskelijat toimivat heidän assistentteinaan.
huone
Koko kuvataidelinja osallistui Marjut Börjessonin ideoiman teoksen Ex-äidin tekoon. Teos ottaa kantaa siihen, kuinka näkymätöntä äidin työ on.

 

Toukokuussa Näkymän taiteilija Marjut Börjesson Göteborgista antoi kansainvälistä väriä Kuvataidelinjan opetukseen ja otti osaa Päivölän Kuvataidelinjan opiskelijoiden Ratamestarin talo-hankkeeseen.

 

punainen kuva
Kuvassa yksityiskohta punaisesta "Tiedostamattoman huone" -installaatiosta, missä täytettyjen lintujen lisäksi Elina Vänttisen "Muna"-teos ja Satu Kiurun valokuvia.

Kuvataidelinjalaiset järjestivät useamman tunnin graffiti-workshopin Akaan lukiolaisille. Teos pääsi jo valmistusvaiheessa lehtien palstoille ja puheenaiheeksi sateenkaariteemansa vuoksi.  Teoksesta tuli kuuluisa jo ennen syntymäänsä ja alkuperäistä sijoituspaikkaa jouduttiin muuttamaan, koska paikan omistaja pelkäsi Kataisen ja Putinin sateenkaaren alla tapahtuvan suudelman aiheuttavan alueella ilkivaltaa ja kylällä puheita. Sabloonat piirrettiin ja leikattiin luokassa, mutta maalaus suoritettiin paikan päällä, kuten graffitin ideologiaan kuuluu.

 

lukiolaiset
Lukiolaiset maalaamassa vanereita, joille teos maalattiin alkuperäisestä ideasta poiketen.

 

Heinäkuussa Maj-Lis Ronikonmäki saapui vierailevaksi opettajaksi Emil Wikströmin museon kanssa yhteistyössä suunnitellulle akvarellikurssille. 

Tiivis kooste:

- Kuvataidelinjalla aloitti kahdeksan, jotka kaikki jatkoivat loppuun saakka.

- Kaikki Valkeakosken vuosinäyttelyyn teoksiaan tarjonneet saivat teoksen jurytyksestä läpi.

- Kaikki oppilaat ovat suunnitelleet toteuttaneet omat www-sivut, sekä pitäneet vähintään yhden yksityisnäyttelyn, minkä lisäksi he ovat ottaneet osaa lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja tapahtumiin.

- Kaikki taideyliopisto tai AMK-taideoppilaitoksiin hakeneet pääsivät pääsykokeisiin.