Matkaopas ammattina


Matkaoppaan ammattia voi hyvällä tahdolla kutsua elämäntavaksi. Töitä tehdään ulkomaan lomakohteissa aina kuutena päivänä viikossa kelloon katsomatta. Palvelupuhelimeen vastataan ympäri vuorokauden, kukin opas aina vuorollaan.  Lisäksi oppaat jakavat asunnon kollegojensa kanssa ja viettävät myös vapaa-aikansa toisten oppaiden kanssa. Muutama vuosi matkaoppaana toimii varsin hyvänä ponnahduslautana elämässä eteenpäin. 


Matkaopas on töissä kun muut ovat lomalla

Matkaoppaan päivittäisiä työaikoja ei ole määritelty, sillä työaikoihin vaikuttavat lomakohteen toiminnot, kuten esimerkiksi iltaretket tai vaikka yölennot, jolloin opas on lentokentällä vastaanottamassa kotimaasta lomalle saapuvia asiakkaita.

Matkaoppaan ammattiin aikovan on hyvä huomioida, että työaika ajoittuu mihin vuorokauden aikaan tahansa välillä klo 00-24:  joinakin päivinä töissä ollaan 6-8 tuntia ja toisinaan työpäivä venyy jopa 16-18 tuntiin. Työviikko on pääsääntöisesti kuusipäiväinen ja matkaoppaan vapaapäivä vaihtelee aina viikoittain vaihtuvan työohjelman mukaan.

Matkaopas saa ratkottavakseen varsin moninaisia ja haastavia ongelmia päivittäin – oppaana olet lomakohteessa varmistamassa, että kaikki sujuu, kuten asiakkaalle on luvattu. Työ on rankkaa ja haastavaa, mutta samalla varsin vaihtelevaa ja palkitsevaa. Tämän takia oppaan onkin tärkeää huolehtia omasta psyykkisestä kuin fyysisestä hyvinvoinnista.


Ulkomaan lomakohteissa työskentelevä matkaopas asuu pysyvästi ulkomailla

Kesä- ja talvisesonki työskennellään yleensä eri maissa tai matkakohteissa. Työ on päätoimista ja työnantajia ovat Suomessa toimivat valmismatkanjärjestäjät Apollomatkat, Matkavekka, Tjäreborg, TUI, Aurinkomatkat ja Detur. Keskimäärin sesonki kestää 22 viikkoa (kesäsesonki huhti-syyskuu ja talvisesonki loka-maaliskuu).

Ulkomaan matkaoppaan palkka muodostuu kuukausipalkasta, joka on verrannollinen kohdemaan keskiansioihin ja poikkeaa tämän vuoksi suomalaisesta palkkausjärjestelmästä. Kuukausipalkka nousee työvuosien (sesonkien) määrän mukaan. Lisäksi matkaoppaalle maksetaan mahdollisesti palkanlisää retkimyynnistä ja autojen vuokrauksesta. Keskimäärin ulkomaan matkaopas ansaitsee työnantajasta riippuen 700-1100 eur/kk. 

Huomioi kuitenkin, että matkaoppaalla ei etelän lomakohteissa juuri kuluja ole, lue lisää seuraavassa:

Matkaoppaan ammatissa normaalit oman arkielämän toiminnot on tehty varsin helpoiksi, sillä työnantaja kustantaa työntekijän asumisen, uniformun ja liikkumisen, eli lennot kohteeseen ja takaisin kotimaahan. Työnantaja vuokraa paikallisesti oppaiden asunnot ja maksaa sähkö- ja vesilaskut sekä mahdollisen nettiliittymän. 

Mahdollinen auto, polttoaineet ja auton vakuutukset kustannetaan niin ikään työnantajan toimesta. Lisäksi ulkomaan matkaoppaat ovat tapaturmavakuutettuja, joten työsuhteessa oleva matkaopas ei maksa lääkärikäynneistä tai lääkkeistä.

Muut sosiaaliset edut kuten lomakorvaukset vaihtelevat työnantajan mukaan. Lomaa kertyy oppaalle vähintään 4 viikkoa vuodessa. Tällöin on mukava varata itselleen varsin edullinen loma jossain toisessa lomakohteessa.

Eläminen etelän lomakohteessa tulee varsin edulliseksi, sillä ulkomailla matkaoppaat eivät maksa kotimaassa varsin tutuiksi tulleita kuukausittain erääntyviä laskuja, kuten vuokra/yhtiövastike, vakuutukset, sähkö- ja vesilaskut, mahdolliset auton käyttökulut, lehtitilaukset, internetliittymä jne. Näin ollen kuluiksi jäävät käytännössä oman kännykän käyttökulut ja ateriat. 

Kun matkaoppaan vapaapäivä vihdoin koittaa, silloin voi aina pakata eväät koriin ja ajella autolla ylös vuoristoon teille tietämättömille  - vasemmalle vai oikealle? Jospas lähtisitkin sukeltamaan - meri kätkee syvyyksiinsä aivan toisenlaisen maailman! Toki voisit mennä myös maneesille ratsastamaan tai pelaamaan suosituilla golfkentillä. 

Entä jos vapaapäiväsi vierähtäisikin paikallisen kielen opiskelun merkeissä? Vai houkuttelisiko sittenkin shoppailupäivä läheisessä isommassa kaupungissa, jossa ostoskeskuksia riittää eivätkä kengät lopu hyllystä? 

 

Lomakohteessa töissä olevat matkaoppaat toimivat varsin erilaisissa työtehtävissä

  • Lomakodeopas hoitaa lomalaisten lentokenttäkuljetukset, järjestää tervetulotilaisuudet, käy päivittäin hotelleissa tapaamassa lomalaisia, vie asiakkaita retkille ja nähtävyyksille sekä tottakai ratkoo monenlaisia loman viettoa mahdollisesti haittaavia pulmatilanteita.

  • Puhelinpalveluopas vastaa lomalaisten puheluihin, tekstiviesteihin sekä kotimaasta lähetettyihin, lomakohteeseen vasta saapuvien asiakkaiden sähköposteihin. Varsin kattavat tekniset järjestelmät auttavat puhelinpalvelun opasta vastaamaan kysymykseen kuin kysymykseen aina heti.
  • Retkioppaan aika kuluu asiakkaiden kanssa retkillä ja nähtävyyskohteissa. Retkiopas on spesialisti ja tuntee kaikki lomakohteen kivet ja kannot, kasvit ja kukat.

  • Aktiviteettiopas järjestää aikuisille lomalaisille mielekästä tekemistä hotellialueella. Ohjelma saattaa sisältää rantalentopalloa, köydenvetoa, bingoa, karaokea, tikanheittoa tai vaikkapa allasjumppaa. Kaikki joukolla mukaan.

  • Lastenkerho-oppaaksi työllistyy yhä useampi! Matkanjärjestäjien lippulaivat TUI:n Family Life ja BlueStar hotellit sekä Tjäreborgin Garden ja Sunwing hotellit täyttyvät aina perheiden myötä pienistä lomailijoista, joille lastenkerho-oppaat järjestävät kutkuttavaa lomatoimintaa.  Paikalle kutsutaan kaikenkarvaisia satuhahmoja ja lapset ovat intoa tulvillaan! Välillä sukelletaan lusikoita altaasta ja toisinaan taas on mukavampi maalata omat kasvot ja matkaoppaiden auto käsiväreillä!

Tervetuloa matkailualalle - meillä etenemismahdollisuudet ovat varsin hyvät!

Muutama sesonki etelän lämmössä matkaoppaana ja omien kykyjesi johdosta saatatkin löytää itsesi aktiviteettihotellin teamleaderin tai lomakohteen service managerin (palvelupäällikkö) tehtävistä. Ehkä oletkin ulkomailla annetun koulutuksen johdosta pian pätevä hakeutumaan vieläkin haastavampiin tehtäviin: reservations/booking (hotellivaraukset), accounting/economy (talous) tai traffic (lennot ja lentokenttä- ja retkibussit).

Lisäksi lomakohteesta vastaa aina viimekädessä destination manager (kohdepäällikkö).

Ja vielä jotkut pidemmän kokemuksen omaavat matkaoppaat hakeutuvatkin eksoottisempiin kaukokohteisiin tai kiertomatkaoppaaksi.

Lue työllistymisestä sivulta Avain työpaikkaan

 

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin ja/tai koulutuksien aloittamisajankohtiin!