Usein kysyttyä


Perheeseeni kuuluu aviomieheni lisäksi kaksi alle kouluikäistä lasta. Miten saisin sovitettua perhe-elämän matkaoppaan työhön, lähinnä liittyen lasten koulunkäyntiin ulkomaan lomakohteessa?

Vastaus: Työnantajat määrittelevät matkaoppaiden kohteen, eli ulkomaan komennus määräytyy aina työnantajan tarpeiden mukaan. Oppaat laitetaan sinne, missä heitä kulloinkin tarvitaan. Matkakohde jossa opas tekee työtä vaihtuu usein, kuitenkin aina vähintään puolen vuoden välein. Saattaa olla että kohteen vaihto tapahtuu hyvinkin nopealla aikataululla - tänään Rhodoksella, huomenna Mallorcalla.

Lisäksi lasten hoito saattaa olla käytännössä vaikeampi toteuttaa, sillä oppaiden työaika ajoittuu aina klo 00-24 välille ja töitä tehdään kuutena päivänä viikossa kelloon katsomatta.

Näistä syistä johtuen perheen sovittaminen ulkomaan matkaoppaan ammattiin on varsin haasteellinen tehtävä.

---

Oppaat jakavat asunnon kollegojensa kanssa ja kysymykseni liittyy lemmikeihin, eli voinko ottaa pienen koirani mukaan matkalle maailmalle?

Vastaus: Työnantajat eivät salli lemmikkien pitämistä oppaiden asunnoissa.

---

Olen 50+ lastentarhanopettaja ja nyt kun omat lapset ovat lentäneet pesästä maailmalle, kiinnostuin matkaoppaan ammatista. Suoraan kysyen olenko liian vanha tähän työhön ja ovatko kaikki oppaat parikymppisiä?

Vastaus: Ikä ei ole este Matkaopaskouluun hakeutumiselle. Tosiasia on, että suuri osa ulkomaan matkaoppaista on varsin nuoria ja saattaa olla haasteellista jakaa asunto parikymppisten kollegojen kanssa, vallankin jos on tottunut elämään omien mallien mukaan omassa asunnossa. Kohdepäällikkökin eli lähin esimies saattaa olla iältään parikymppinen. Pidemmän elämänkokemuksen omaavat matkaoppaaksi lähteneet saattavat kokea työaikojen epäsäännöllisyyden ja varsin pitkät työpäivät haasteellisina.

---

Olen 26-vuotias Kroatian kansalainen ja olen asunut Suomessa vuodesta 2009 lähtien, jolloin saavuin tänne opiskelemaan. Kirjallinen suomen kielen taitoni on vajavainen, mutta suullisen päivittäin käytettävän suomen kielen hallitsen jo paremmin. Voinko hakeutua opaskoulutukseen, mikäli suomen kielen taitoni ei ole vielä aivan täydellinen?

Vastaus: Opetus Matkaopaskoulussa tapahtuu suomen kielellä ja myös työnantajat asettavat työllistymisen ehdoksi sujuvan sekä kirjallisen että suullisen suomen kielen. Suomessa toimivien valmismatkanjärjestäjien asiakkaat ovat suomalaisia. Petraa kielitaitoasi ja hakeudu ihmeessä opaskoulutukseen sitten kun suomen kieli sujuu!

---

Suunnittelemme poikakaverini kanssa muuttoa Kreikkaan. Itse haluaisin osallistua opaskoulutukseen ja tehdä matkaoppaan töitä Kreikassa ja poikakaverini etsisi sieltä muita töitä. Miten työnantajat suhtautuvat tällaiseen järjestelyyn?

Vastaus: Kuten tuolla ensimmäisessä vastauksessa todetaan perheen tai tyttö-/poikaystävän lähteminen mukaan ulkomaan lomakohteeseen on varsin haasteellista. Työnantaja tarjoaa asunnon vain omille työntekijöilleen, ei perheenjäsenille. Jos taas mielisitte vuokrata poikakaverisi kanssa oman asunnon kohteesta, on edessä pulmia mikäli sinut yhtäkkiä komennetaankin toiseen kohteeseen. Näin ollen teidän kannattaa ehkä miettiä muita vaihtoehtoja jotta haaveenne muuttaa Kreikkaan toteutuisi.

 

Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin ja/tai koulutuksien aloittamisajankohtiin.